Florina

Caracteristicile fructului: Fructul este mijlociu spre mare, de 150-180 g, usor tronconic, cu pielita verde galbuie, acoperita cu rosu oranj pe 2/3 din suprafata, cu aspect atragator. Pulpa este ferma, suculenta, usor acidulata, cu aroma specifica si gust bun.

Caracteristicile pomului: Soi obtinut in Franta la Statiunea Angers si introdus in cultura in anul 1977, apoi licentiat si autorizat pentru productie la noi in tara din 1993.Provine din incrucisarea soiului Jonathan cu un hibrid complex (621-1) purtator al genei de rezistenta Vf, mostenita de la Malus floribunda 821.Pomul de vigoare mare, cu ramificare buna si rodire pe formatiuni lungi si scurte. Productia este constanta si poate atinge usor 30-40 t/ha.

Maturitatea de consum: luna octombrie, se pastreaza bine pana in martie.

Starkrimson

Caracteristicile fructului: marime mijlociu-mare (150-170 g). Coaja de culoare rosie inchisa, se coloreaza cu mult inainte de maturarea fructelor. Pulpa alb-verzuie. Necesita sol bine aprovizionat cu apa. Din cauza deficientei de apa sau a vatamarilor din cauza inghetului, pe fructe pot aparea pete amarui.

Caracteristicile pomului: pom de vigoare mica. Formeaza coroana de timp spur, cu crengi erecte. Are tendinta de supraincarcare.

Maturitatea de consum: se recolteaza la inceputul lunii octombrie. Suporta foarte bine transportul. Se poate depozita pana in martie.

Ionagold

Caracteristicile fructului: marime mare (220-250 g), forma sferica. Pulpa galbuie, foarte zemoasa, aromata, cu gust foarte bun. Culoarea de baza este verde, acoperita 30-45 % cu un rosu deschis.

Caracteristicile pomului: Vigoarea este mare. Coroana este aplatizata, rara. Ramurile de rod au tendinta de e fi pendente. De obicei dintr-o inflorescenta ramane un singur fruct.

Maturitate de consum: se recolteaza in octombrie. Dupa o depozitare de 1-2 luni se poate consuma. In functie de calitatea depozitului, calitatea se pastreaza timp de 4-10 luni.

Ionathan

Caracteristicile fructului: marime mijlocie (130 - 140 g), de forma sferica alungita. Coaja este subtire, neteda, usor cerata, de culoare galbena cu coloratura rosie pe mai mult de jumatate din suprafata. Este mijlociu sensibil la arsuri. Pulpa alb-galbuie, consistenta, suculenta, dulce-acrisor.

Caracteristicile pomului: vigoare mijlocie, coroana semi aplatizata. Crengi subtiri. Ramifica abundent, lucrarile de formare a coroanei putand fi efectuate chiar dupa intrarea pe rod.

Maturitatea de consum: se recolteaza incepand cu mijlocul lunii septembrie.

Idared

Caracteristicile fructului: marime mijlocie sau mare (170 - 200 g), de forma sferica turtita. Coaja de culoare rosie aprinsa, nu foarte groasa, de culoare rosu aprins . Pulpa alb-galbuie, tare, crocanta, foarte zemoasa, sensibil la apasare. Gust dulce acrisor.

Caracteristicile pomului: vigoare mijlocie, coroana usor turtita, bine ramificata. Majoritatea florilor apar pe lujerii lungi.

Maturitatea de consum: se recolteaza la inceput de octombrie, dar maturitatea deplina de consum o atinge dupa circa 3-4 luni de depozitare si isi pastreaza aceasta calitate pana in lunile de vara.

 

Mai multe articole...